Friday, September 20, 2013

Artroskopija


Artroskopija
Artroskopija (artroskopska hirurgija) je endoskopska metoda iz oblasti ortopedije koja se primenjuje kod povreda zglobova i različitih degenerativnih oboljenja zglobova i vanzglobnih struktura. Izvodi se u opštoj ili spinalnoj anesteziji.Artroskopija ima veliku primenu i u sportskoj traumatologiji, a najčešće se izvode artroskopske operacije ramena i kolena.
Kod artroskopske operacije kolena, hirurg ortoped na koži kolena pravi dva do tri mala reza, kroz koje u šupljinu zgloba, uz pomoć video-sistema, uvodi hirurški instrument. Na ovaj način se vrlo uspešno operativno leče povrede meniskusa, rešava problem prednjeg i zadnjeg ukrštenog ligamenta kolena, repozocija čašice, itd. Oporavak pacijenta je višestruko kraći u odnosu na oporavak posle klasične operacije kolena.
Pročitajte više – Artroskopija »

Kolonoskopija


Kolonoskopija
Kolonoskopija je endoskopska procedura, koja omogućava prikaz izgleda unutrašnjosti za celokupno debelo crevo i završni deo tankog creva. Kolonoskopija se izvodi se endoskopskim instrumentom – kolonoskopom, koji ima oblik fleksibilne dugačke cevi sa video kamerom na vrhu. Radi se u cilju dijagnostike upala sluznice koja obuhvata debelo crevo, diverticulose i tumora, ali može se raditi i u terapijske svrhe (uklanjanja polipa).
Da bi se kolonoskopija mogla obaviti, debelo crevo mora biti oslobođeno sadržaja, što se postiže upotrebom lekova koji prazne creva, i dijetom.
Pročitajte više - Kolonoskopija »

Laboratorija

Laboratorija

Savremena medicina danas ne može da se zamisli bez laboratorijske dijagnostike koja je veoma važna za brzo otkrivanje bolesti i za što uspešnije lečenje, praćenje toka bolesti i izlečenje. Brzina određivanja i tačnost analiza su veoma uznapredovali zadnjih godina sa razvojem novih tehnologija, robotike i on-line obaveštavanja.
Pročitajte više – Laboratorija »


Mamografija


Mamografija

Mamografija je neinvazivna radiološka metoda za otkrivanje problema u ranoj dijagnostici, kao što je karcinom dojke (rak dojke), kod koje se koristi specijalni rendgenski aparat (mamograf).

Vrste mamografije:
  • Klinička mamografija: otkrivanje nejasnih kliničkih nalaza kod pacijenata koji imaju simptome.
  • Mamografija za rano otkrivanje raka dojke: otkrivanje klinički okultnog (skrivenog) karcinoma.
  • Screening mamografija: metoda izbora kod pacijenata koji nemaju simptome.
Generalno se radi nativna mamografija koja podrazumeva snimanje dojki bez upotrebe dodatnih pomoćnih sredstava ili kontrasta. Prilikom snimanja je važno pravilno namestiti dojke, a obavezno se snimaju dva položaja – profilni i prednje – zadnji. Dijagnostička tačnost memografije je 85-90%.
Pročitajte više na – Mamografija »

Ortopedija

Ortopedija
Ortopedija je grana medicine koja proučava, sprečava i leči bolesti, deformacije i povrede sistema za kretanje. Danas je ortopedija prevashodno hiruška struka zbog aktivnog, operativnog pristupa u terapiji mnogih stanja, podrazumevajući brigu o deformacijama skeleta sa opštim zadacima brige za invalide, pa tako sarađuje sa ostalim specijalnostima.
Pročitajte više – Ortopedija >>


Wednesday, September 18, 2013